Dansföreställning: Jarkelidh

, ,

JARKELIDH

Fredag den 3 november 2023, kl 16:00

Vävenscenen i Umeå

DÄR SORGEN LÅNGSAMT LÄKER

Ett förlorat barndomsminne, en röst som försvunnit och kapade band till det förflutna. Men också transformation, återskapande och förmågan att hela sig själv. ”Jarkelidh” är en resa till en plats där sorgen långsamt läker.

Om att hitta sin röst, forma sin verklighet och återskapa banden med det förflutna. Jarkelidh handlar om förmågan att hela sig själv. Om transformation.

– Det bygger på ett förlorat barndomsminne som jag har, säger koreografen Marit Shirin Carolasdotter. Hon är bosatt i Umeå, har sina samiska rötter i södra Sápmi, i Jämtland, och kurdisk bakgrund från Irak. Hon har en magisterexamen i Internationell scenkonst från Stockholms konstnärliga högskola. Efter sin examen från Dans- och cirkushögskolan 2015, har hon arbetat som dansare i Belgien, Österrike, Japan, Tyskland, Grekland, Danmark och Island. Hon har även arbetat i residens på flera platser i norra Sverige som Tärnaby, Luleå, Moskosel och Saxnäs, men också i Japan.

Konstnärligt är Marit Shirin Carolasdotter politiskt kompromisslös. Hon lämnar inget åt slumpen. Jarkelidh betyder vända på sydsamiska. Verket utgår från upplevelsen att förlora sin röst och att hitta den igen. Det förlorade barndomsminnet är en utgångspunkt, tv-spelet Gris en annan.

– Karaktären i spelet försöker också ta tillbaka sin röst på olika sätt, säger Marit Shirin Carolasdotter.

I Jarkelidh förstärks dansarna Linnéa Sundlings och Sebastian Björkmans rörelser av en suggestiv ljudkomposition signerad Cicely Irvine, dynamisk ljussättning av Mira Svanberg och Erika Sjödins skulpturala scenografi. Verket tar sin publik med på en resa där sorgen långsamt läker och ändrar skepnad.

Längd: 1 timme
Arrangör: Umeå Teaterförening, Umeå Sameförening Såhkie

Färdigheter

Upplagt på

september 28, 2023