Ubmejen Biejvieh – Välkommen till Tráhppie

Söndag 30 oktober

11:00 Gudstjänst Ersbodakyrkan
Ersbodakyrkan välkomnar till gudstjänst under Samiska veckan. Medverkande är Natalie Carrion, sång och jojk. Lena Nilsson, dialogpredikan. Textläsning på sydsamiska av David Kroik. Elin Broadhall, diakon. Daniel Gustavsson, musiker. hristina Hultdin, präst. Temat är Att leva tillsammans.

12:00 – 16:00 Tráhppie öppet

13:00 Golleguolli

Tráhppie
Projektet Golleguolli belyser traditionella samiska mattraditioner med betoning på fiske. Möt Ella-Carin Blind som berättar om projektet och visa film Golleguolli

Måndag 31 oktober

11:00 – 20:00 Tráhppie öppet

11:00 – 12:00 Berättarstund för barn
En musikalisk berättarstund för barn med inslag från vår natur i den mörka årstiden. Det finns berättelser som utspelar sig utomhus i ljuset från stjärnorna, månen och norrskenet, tonsatta av blåsinstrument och jojk. Ni möter fjärilen och dess jojk, haren, vargen, vinden och norrskenet. Barnaktivitet som utgår från samisk kultur och värderingar med Øistein Hanssen och

Berit Alette Mienna.

13:30 Föredrag om fádnu av Øistein Hanssen
Föredrag om fádnu av Øistein Hanssen. Fádnu är det samiska musikinstrumentet som det flesta har glömt. Det är ett blåsinstrument som tidigare beskrivits som ”en samisk obo”. Fádnu kan endast spelas om sommaren men Öistein visar på andra instrument som har en liknande klang för att illustrera tonerna från fádnu. Via en film visar han hur lätt de kan göras och hur man spelar.

18:30 – 20:00 Jojk och berättelser med Øistein Hanssen och Berit Alette Mienna
Musikiskaliskt ljudlandskap med jojk och berättelser med Øistein Hanssen och Berit Alette Mienna. I detta möter du människor, djur och landskap som förmedlar en förståelse för hur jojkmotiven är målande. Jojkarna ackompanjeras av naturens blåsinstrument gjorda av ihåliga stjälkar, djurhorn, halm, trä och näver från vår egen och andra kulturer. Øistein är instrumentmakare och några av instrumenten är unika och inte gjorda eller spelade av någon annan.

Tisdag 1 november

12:00 – 20:00 Tráhppie öppet

13:00 – 14:00 Berättarstund för barn


Föreläsning om språk och kolonialism med David Kroik

17:30 Soppa på Tráhppie
Kom och umgås över en värmande soppa innan kvällen fortsätter med ett intressant föredrag.

18:15 – 19:15 Samiska nåjdtrummor

Samiska nåjdtrummor – en urgammal astrologisk mytologi. Föredrag med Øistein Hanssen om ett möjligt samband mellan den samiska nåjdtrumman och stjärnhimlen.

Onsdag 2 november

12:00 – 21:00 Tráhppie öppet

SANKS finns på plats med information

SANKS – Samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsovård och missbruk. SANKS är ett samiskt centrum för psykisk hälsa.

13:00 – 16:00 Lars Thomasson-symposiet 2022

OBS på Bio Abelli – Västerbottens museet


Skattelandsforskningen 100 år efter skattelandsutredningen. Várdduo – Centrum för samisk forskning arrangerar årligen Lars Thomasson-symposiet, 2022 i samarbete med Ubmejen biejvieh/Samiska veckan. I år kommer symposiet att innehålla utdelning av studentstipendier samt ett seminarium om skattelandsforskningen. Åsa Össbo ger ett nutida perspektiv på Holmbäcks utredning. Gudrun Norstedt presenterar sin forskning om hur skattelandsindelningen kan kopplas till resursutnyttjandet, och om hur markanvändningen kan ha sett ut inom Mårten Nilssons land vid nedre Juktån. Tor L. Tuorda berättar och visar bilder från Tjäruborgares land och andra skatteland omkring Kvikkjokk. Amma Larsson Pirkit (1842–1905) blir berättelsens ciceron i landskapet norr om byn.

18:00 – 21:00 Ungdomskväll med Sáminuorra

Tráhppie
Ungdomskväll med pizza och daabloe-spel tillsammans med Sáminuorra.

Torsdag 3 november

12:00 – 20:00 Tráhppie öppet

12:00 – 16:00 UR filmseminarium

Tráhppie
Fri Film Casting boahtá Ubmejen Sámi váhkkui deaivat sámi mánáid, nissoniid ja dievdduid gaskal 9-65 jagi ođđa guhkesfilbmii. 

Filbma galgá ráhkaduvvot Davvi-Ruoŧas ja Elle Márjá Eira lea bagadalli. 

Boađe min lusa TRÁHPPIE kulturviesus dahje cavgil munnje jus dus lea beroštupmi! 

Oktavuohta: ingamarjau@gmail.com

Goas: Duorastagas lávvordáhkii dii.12:00-16:00

Fri Film Casting kommer till Samiska veckan i Umeå för att träffa samiska barn, kvinnor och män i åldrarna 9-65 för en ny långfilm.

Filmen ska göras i norra Sverige och Elle Márjá Eira är regissör.

Besök oss i TRÁHPPIE kulturcentrum eller kontakta mig om du är intresserad!

Kontakt: ingamarjau@gmail.com

När: Torsdag till fredag kl.12:00-16:00

10:30 – 11:30 UR filmseminarium

OBS! – Bio Abelli Västerbottens museet
UR filmseminarium om samiska tv-program ”Sägner från Sápmi”. Filmvisning & samtal med produktionen bakom serien. UR-serien ”Sägner från Sápmi” är animerade samiska sagor, myter och sägner på nordsamiska. Filmvisning och samtal på scen om hur produktionen gick till tillsammans med Åsa Simma, Giron Sámi Teáhter och UR:s programproducenter. Moderator: Danjel Nam, journalist.

14:30 – 15:50 Utställning och dansföreställning – Mojhtesh Gurredh

PÅ Norrlands Operan
’Mojhtesh Gurredh’ är en interaktiv utställning och dansföreställning av Linnéa Sundling och Marit Shirin Carolasdotter. I ett generationsöverskridande möte bjuds publiken in till ett rum inspirerat av syjuntan och vad som händer mellan människor när vi väver tillsammans. En gemensam atmosfär som rymmer berättelser från norr och överförs genom dansande kroppar i rummet. Dagens program: 14:30 Öppning med fika, 15:00 Work in Progress föreställning, 15:30 – 15:50 Konstnärligt samtal. Utställningen visas 31/10 – 7/10

13:30 – 14:30 Podden Samesystrar LIVE

Tráhppie
Podden Samesystrar LIVE. I dagens livesamtal gästas Samesystrar av Elin Nejne.

18:30 – 19:30 SanningskommissionenTráhppie

Sanningskommissionen för det samiska folket berättar om sitt uppdrag att kartlägga och granska den politik som har förts gentemot samerna och belysa dess konsekvenser, och om arbetet, som snart påbörjas, med att samla in vittnesmål och berättelser. Det finns även tid för frågestund i slutet av arrangemanget. Dessutom framför artisten Elin Teilus, med rötter i Udtja, sång och musik. Kommissionen bjuder på kaffe och smörgås. Varmt välkomna!

Fredag 4 november

11:00 – 16:00 Tráhppie öppet

10:00 – 10:30 Sagoklubben på Stadsbiblioteket – Sophia Rehnfjell

Väven vån 4 Sagorummet
Sagoklubben på Stadsbiblioteket i Umeå får besök av Sophia Rensfjell under samiska veckan. ör barn från ca 3 år.

11:00 – 11:45

På Tráhppie

Jojkworkshop med Elin Teilus

11:30 – 12:30 Föredrag om samiska brädspel

OBS! på Curiosum, black box
Föredrag om samiska brädspel. Mikkel Berg-Nordlie berättar om samiska brädspel, som är en form av strategispel precis som schack. Idag lägger han extra fokus på sydsamsik daabloe med spelregler från Frostviken.

12:00 – 14:00 Daabloe-cup

OBS! På Curiosum, black box
Daabloe-cup. Var med och tävla om äran att vinna årets Ubmejen Biejvieh Daabloe Cup 2022. Reglerna är Frostvikens (Sydsamisk daabloe) och som domare har vi Mikkel Berg-Nordlie. Anmäl dig i länken.
Anmälningslänk: https://curiosum.proofx.se/KafGMETRKvaOmCpWjDMPVF/

12:00 – 14:00 Prova på sydsamiska daabloe

Curiosum, black box
Prova på sydsamiska daabloe. ett samisk strategibrädspel med regelverk från Frostviken. Guider finns på plats som hjälper dig att komma igång.

12:00 – 16:00 Öppen casting

Tráhppie
Öppen casting. Fri Film Casting kommer till Samiska veckan i Umeå för att träffa samiska barn, kvinnor och män i åldrarna 9-65 för en ny långfilm. Filmen ska göras i norra Sverige och Elle Márjá Eira är regissör. Besök oss eller kontakta mig om du är intresserad! Kontakt: ingamarjau@gmail.com

13:00 – 15:00 Öppen formverkstad Rahpps duöjjiebådda

OBS! Väven, vån 4 Skapa formverkstad
Samiska veckan uppmärksammas på Stadsbiblioteket och Sophia Rehnfjell leder oss i minislöjd. För barn från ca 3 år

19:00 – 20:00 Nuoraid laevdi

Väven, black box
Nuoraid laevdi – öppen scen för unga samer. Här kan det bli spoken word, stand up, dans, jojk, musik, annat och allt där.
Biljettlänk kommer inom kort.

Lördag 5 november

08:00 – 18:00 Innebandyturnering

12:00 – 16:00 Tráhppie öppet

12:00 – 13:00 Giehttogiella – berättarstund för barn

Tráhppie
Giehttogiella – berättarstund för barn. Kom och lyssna när Alva, Matilda och Takakheto från projektet Giehttogiella berättar myter och sagor från Sápmi. Lördag 5 november kl12.00 på Tráhppie. Berättarstunden är ca 1 timme och gratis. Alva och Matilda är från sydsamiskt område och Takakheto från nordsamiskt område. Förr fördes de samiska berättelserna vidare kring elden eller i skogen, men vad händer när vi inte längre har tid att samlas kring eldstaden och skogen inte längre står kvar? Hur får vi orden att leva vidare? Tanken med det tre-åriga projektet Giehttogiella är att främja och bevara jojk och samiska berättartraditioner bland barn och unga i dagens vardag. Arrangeras av Ubmejen biejvieh och Tjállegoahte.

12:30 – 13:45 Tystnaden i Sápmi.

OBS! Folkets Bio
Tystnaden i Sápmi. Extrainsatt visning i samarbete med Samiska veckan. Visningen följs av ett samtal på Kvinnohistoriskt Museum mellan Ida Labba Persson och regissören Liselott Wajstedt. Tystnaden har varit en överlevnadsstrategi för Marion och Ida. Men nu har de fått nog. Med sina egna personliga berättelser om att överleva sexuella övergrepp, har de slutligen hittat modet att säga ifrån, oavsett vad det kostar. Tystnaden i Sápmi följer Marion och Ida när de båda försöker hitta svar på svåra frågor kring sina traumatiska upplevelser. En film om tabun och händelser som har drabbat många samiska unga kvinnor – i generationer.
https://folketsbioumea.se/tystnaden-i-sapmi.

13:50 – 14:50 Samtal med Liselotte Wajstedt och Ida Labba Persson

OBS! Kvinnohistoriskt museum
Samtal med Liselotte Wajstedt, regissör till filmen Tystnaden i Sápmi och Ida Labba Persson medverkande i filmen. Ett samarbete med Kvinnohistoriskt museum.

15:00 – 16:00 Vindvaka/Suddi

OBS! Folkets Hus
Vindvaka/Suddi. I koreografen Virpi Pahkinens nya verk står det föränderliga vattnet i centrum för rörelserna. Pahkinen har med skapat verket för fyra dansare på ett samiskt tema, i samverkan med samiska konstnärer. Verket är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter, Scenkonst Sörmland och Virpi Pahkinen Dance Company. Ett arrangemang i samarbete med Umeå Teaterförening.
https://www.riksteatern.se/forestallningar/vindvaka/

-TID- Jojkonsert med Jörgen Stenberg och band

OBS! Folkets Hus
Jojkonsert med Jörgen Stenberg och band som gästas av berättaren och spelmannen Thomas Andersson. Jörgen är umesamisk jojkare från Malå med en särdeles förmåga att förmedla känslor, från porlande glädje till avgrundsdjup sorg bortom ordens räckvidd, rent och genuint. Han medverkar som jojkare i filmen Sameblod (2017).I våras tog han för andra gången hem första pris i den traditionella jojk-klassen vid Sámi Grand Prix. Där framförde han en stark jojk om konsekvenserna av att renbetesmarkerna exploateras på grund av den gröna omställningen. Denna kväll tår han på scenen med musikerna Nils Johansson bas, Jonas Strandgård gitarr, Daniel Wikslund, fiol och Hampus Larsson, slagverk. Under kvällen tittar berättaren och spelmannen Thomas Andersson in. Tillsammans med Gunnar Lingegård på gitarr blåser han liv i lokala historier från bygden. Det blir sång, berättande och trall. Att Thomas började tralla mera seriöst beror egentligen på en halkolycka där stråkaxeln gick sönder och behöver rehabilitering, så fiolspelet får anstå ett tag. Sjungandet och trallandet är således en tröst i eländet. Men det gifter sig onekligen bra med Gunnars gitarrspel, ett samspel som har pågått kort tid och bär på tecken av upptäckarglädje. Gunnar är nyss återbördad till sin hemstad Umeå efter en lång tid i Stockholm.
Biljettlänk kommer inom kort.

-tid- Jojkbattle

OBS! Folkets Hus
Fjolårets succé är tillbaka. Vem vinner i år?! Jojkbattle är en unik impovisationsutmaning för jojkare och professionella. Musiker skapar ”on the spot” och en vinnare kammar hem hela prispotten. Det är 12 000 kr (före skatt) som står på spel. Det här är en upplevelse som ni inte får missa! Jojkbattle är en uppkryddad version av tidigare jojkslam. Den har mer karaktär av tävling dit jojkare bjuds in för att jojka ackompanjerade av musiker som jamband. Det är liveimprovisation för både jojkare och musiker. Och magi uppstår längs vägen.
Biljettlänk kommer inom kort.

-tid- konsert med Hilda Länsman and Tuomas Norvio

OBS! Folkets Hus, Studion
Hilda Länsman and Tuomas Norvio. Hildá Länsman & Tuomas Norvio. Hildás eteriska, surrande, morrande och genomskinliga sångljud möter Tuomas täta elektroniska ljudskapelser och samplingar i ett ljudlandskap som baseras på improvisation och mellanrum mellan ekon och rytmer. Dessa två mästare i olika musikstilar har skapat musik tillsammans sedan 2017. Hildá Länsman är känd som en förkämpe för jojktraditionen, som en stark tolkare, kompositör, textförfattare och prisbelönt musiker. Tuomas Norvio arbetar som ljuddesigner, kompositör, musiker och producent – både på scen och i studion. Som proffs inom elektronisk musik utforskar han för närvarande delade områdena mellan flera konstformer.
Biljettlänk kommer inom kort.

-tid- samedans med dj ailo

OBS! Folkets Hus, Studion
DJ Ailo med gäster. DJ Ailo har fått stor uppmärksamhet i Sápmi under åren han har jobbat med musik. 22 år gammal har han redan stått på stora scener i Sápmi – allt ifrån nattklubbar, evenemang och festivaler. Han gillar att mixa det urgamla samiska soundet med moderna elektroniska beats, som resulterar i en unik upplevelse skapat för dansgolvet. Han gör en comeback på Ubmejen bieijven och tar med sig gäster och lovar härliga vibbar och hög jojk-faktor! Samedans 2022.
Biljettlänk kommer inom kort.

Söndag 6 november

08:00 – 18:00 Innebandyturnering

11:00 – 16:00 Tráhppie öppet

Tráhppie

11:00 – 12:00 Frukost och föredrag med Moa Sandström

Tráhppie
Ät en mysig frukost med gröt, gáhkko, ägg, frukt och kaffe. Serveras i samband med föredraget med Moa Sandström. Ingen förbokning.

”Att göra det samiska med konsten” Föreläsning med Moa Sandström. Det blir en bildspäckad berättelse om konsten i både koloniseringens och dekoloniseringens tjänst, och om hur ingen av dessa processer är vare sig spikraka eller i hamn. Moa Sandström är fil.dr. i Sámi Dutkan/Samiska studier och har forskat om samtida konstaktivism i Sápmi. I det här föredraget tar hon oss med på en närmare 400-årig resa och berättar om hur konsten format bilden av Sápmi genom tiderna, om hur föreställningar hänger samman med makt och politik. Ett arrangemang i samarbete med Konstfrämjandet Västerbotten.

VÄL MÖTT!