Trahppie

Ubmejen Biejvieh 2024 vecka 10 är här!
Tráhppie är värd för många programpunkter under veckan. Kom in och ta del av det som händer, titta på jubileumsutställningen, ta en fika eller ät en bit mat. Buerestbåhtieme!

Caféet på Tráhppie serverar enklare maträtter såsom varma matiga smörgåsar, våfflor, kakor med mera. Kom in, ta en fika och njut av miljön och stämningen! Här kan du även köpa samiska varor, konsthantverk och böcker.

Caféets öppettider under vecka 10: måndag kl 12-16, tisdag 13-16, onsdag – söndag kl 12-16
Caféets öppettider från vecka 11 och framåt: fredag – söndag kl 12-16

Det här händer på Tráhppie under veckan:
Söndag 3 mars – kl 12 Invigning, vernissage och prisutdelning. Konstnärspresentation och workshop
Måndag 4 mars – kl 14 Samiska äldreboendet, kl 15 Slöjdfika, kl Såhkie i backspegeln
Tisdag 5 mars – kl 10 Hälsosamt åldrande hos urfolk (för inbjudna seniorer),
kl 15 300 ord för snö på sydsamiska, kl 18 Cuovga, litterär soaré (film)
Onsdag 6 mars – kl 13 När döden kräver pennan,. Digitalisering av Samefolket
Torsdag 7 mars – kl 13 Visioner bland samiska kulturorganisationer och institutioner
Fredag 8 mars – inget program
Lördag 9 mars – kl 12 Samiska spel och appar, film och lassokast, kl 12 boksläpp på umesamiska

Den retrospektiva jubileumsutställningens utställare
Sofia Ricklund Lidgren, Lycksele, är konsthantverkare med en masterexamen från Konstfack där hon läste programmet Keramik och Glas. Sofia undersöker samiskt identitetsskapandegenom slöjden och dess formgivning och material. I den här utställningen visar hon tre knivar med olika uttryck.

Lena Sandberg Johansson skapar konstverk och bruksföremål i glas både för offentliga, privata miljöer och till utställningar. Teknikerna är främst gravyr, fusing, lampwork och målning.
”– Glaset är ett spännande material, både hårt och skört på samma gång. Att jobba med påminner på många sätt om traditionell samisk slöjd: att noggrant komponera ihop småsmå bitar både till form och färg. Arbetet kräver mycket tanke, lugn och tålamod. Det går inte att stressa fram något vilket hon fått med sig sedan barnsben genom sin morsor var en skicklig slöjdare”, säger Lena.

Monika Svonni arbetar i många olika material när hon skapar sina landskap. Hon har även en del alster som är karvat i trä.

Katarina Spik Skum driver företaget Duodji by KSS. Företaget är baserat i Jokkmokk. Katarina arbetar med duodji, samiskt hantverk och konsthantverk som bygger på samma tradition och hon hämtar inspiration från den samiska kulturen och naturen. Katarina har en masterexamen i duodji vid Samiska Allaskuvla/Saami University of Applied Sciences i Kautokeino, Norge, men har även ärvt kunskapen från sin mor och mormor. Favoritmaterialet är främst naturmaterial och garvat renskinn som hon framställer själv.

John Ponga är tillsammans med hustrun Anita verksam i Lavvo Sami Art & Nature i Ånäset. Där har han sina verkstäder för samiskt hantverk och foto.

Anita Ponga är verksam i Lavvo Sami Art & Nature i Ånäset. Där har hon sin målarateljé och där finns verkstäder där hela familjen arbetar med samiskt hantverk såsom silversmide, horn- och skinnslöjd, keramik och foto. Anita har även skrivit flera böcker med egna illustrationer.

Ann Salomonsson slöjdar framförallt väskor, mössor, bälten och smycken i skinn och garvar själv renskinn, fiskskinn, pälsskinn med mera i sin garvarbod på Holmön utanför Umeå.
”– Under en resa till Kazan upptäckte jag tatarisk skinnmosaik som jag efter mycket ”googlande” och testande, har lärt mig. Jag började experimentera med färgning av skinn. Kumihimo är en japansk teknik att lägga band som jag använder till de färgglada ax

Bures boahtin!/ Buorisboahtem!/ Burist båhtem!/ Buerestbåhtieme!/ Buerie båeteme!
Välkommen! Welcome!