2022-10-29 – 2022-11-06

Ubmejen Biejvieh

Samiska veckan

Ubmejen Biejvieh

Samisk Kulturfestival

Buerestbåhtieme! Välkommen!
Såhkie – Umeå sameförening arrangerar årligen den samiska kulturfestivalen Ubmejen biejvieh / Samiska veckan i samarbete med andra aktörer i och utanför Umeå. I år som förut har vi ett brett program med teaterföreställningar, dansföreställning, litteratur, workshops för barn, utställningar, Innebandy SM, Jojkbattle och flera konserter med samiska artister. Se fullständigt program här under.

Följ oss på instagram och facebook för dom senaste nyhetarna!
https://www.instagram.com/ubmejenbiejvieh/
https://www.facebook.com/samiskaveckan/

Senaste Nyheter

Schema/program för festivalen

Söndag 30 oktober

11:00 Gudstjänst ersbodakyrkan

Ersbodakyrkan
Ersbodakyrkan välkomnar till gudstjänst under Samiska veckan. Medverkande är Natalie Carrion, sång och jojk. Lena Nilsson, dialogpredikan. Textläsning på sydsamiska av David Kroik. Elin Broadhall, diakon. Daniel Gustavsson, musiker. Christina Hultdin, präst. Temat är Att leva tillsammans.

13:00 Golleguolli

Tráhppie
Projektet Golleguolli belyser traditionella samiska mattraditioner med betoning på fiske.

Måndag 31 oktober

11:00 – 12:00 Berättarstund för barn

Tráhppie
En musikalisk berättarstund för barn med inslag från vår natur i den mörka tiden. Det finns berättelser som utspelar sig utomhus i ljuset från stjärnorna, månen och norrskenet, tonsatta av blåsinstrument och jojk. Ni möter fjärilen och dess jojk, haren, vargen, vinden och norrskenet. Barnaktivitet som utgår från samisk kultur och värderingar med Øistein Hanssen och Berit Alette Mienna.

13:30 Föredrag om fádnu av Øistein Hanssen

Tráhppie
Föredrag om fádnu av Øistein Hanssen. Fádnu är det samiska musikinstrumentet som det flesta har glömt. Det är ett blåsinstrument som tidigare beskrivits som ”en samisk obo”. Fádnu kan endast kan spelas om sommaren men Öistein visar på andra instrument som har en liknande klang för att illustrera tonerna från fádnu. Via en film visar han hur lätt de kan göras och hur man spelar.

15:30 – 16:15 Lyssna på SMHI – information & disskussion

Tráhppie
Katarina Stensen som berättar om hur SMHI jobbar med information om klimat och vatten och bjuder in till diskussion och synpunkter från samiska perspektiv. Välkommen till Tráhppie, var med och lyssna och diskutera.

16:30 – 17:30 Grön omställning – Föreläsning och diskussion

Tráhppie
Grön omställning, vatten och sällsynta jordartsmetaller. Föreläsning och diskussion om sk med professor Julie Klinger, University of Delaware, USA; May-Britt Öhman, Uppsala universitet och LTU, och Peder Karlsson, End Ecocide Sverige. Professor Klinger och May-Britt Öhman deltar via videolänk. Denna programpunkt inleds med att professor Klinger berättar om sina nyligen genomförda fältstudier i södra och norra Sverige, om utvinning av sällsynta jordartsmetaller, och om påverkan på lokalsamhällen och dess vattenförsörjning. Efter sin presentation svarar Klinger på relaterade frågor. Därefter följer två korta presentationer på svenska av May-Britt Öhman och Peder Karlsson, och sedan har vi en diskussion med publiken kring olika frågor: Hur kan samhället som helhet ställa om till cirkulära system? Hur grön är den “gröna omställningen”? Hur kan vi fortsättningsvis föra samtal om dessa frågor för att höja vår egen kunskapsnivå, och säkerställa att allmänheten nås av relevant information?

18:30 – 20:00 jojk och berättelser med Øistein Hanssen och Berit Alette Mienna

Tráhppie
Musikiskaliskt ljudlandskap med jojk och berättelser med Øistein Hanssen och Berit Alette Mienna. I detta möter du människor, djur och landskap, som förmedlar en förståelse för hur jojkmotiven är målade. Jojkarna ackompanjeras av naturens blåsinstrument gjorda av ihåliga stjälkar, djurhorn, halm, trä och näver från vår egen och andra kulturer. Øistein är instrumentmakare och några av instrumenten är unika och inte gjorda eller spelade av någon annan.

Tisdag 1 november

13:00 – 14:00 Föreläsning med David Kroik

Tráhppie
Kolonisering, vildmark och språklandskap – en samisk blick. Föreläsning med David Kroik, doktorandi språkdidaktik vid Umeå Universitet

16:00 – 17:30 Spoken word, eget berättande och beatbox med Faiza och Peder.

Tráhppie
nteraktiv workshop där deltagarna får lyssna till spoken word-dikter, pröva på att skapa rytmer med rösten som instrument, följt av en workshop där det egna berättandet lyfts fram. Om Faiza och Peder. Båda bor i Umeå. Faiza växte upp i Göteborg, Peder i Stockholm. Faiza Aden är poet och spoken word-artist. Till vardags jobbar hon med barns och ungdomars berättande och skrivande; på Kulturskolan i Umeå, och på Västerbottens museum. Peder Karlsson är musiker med rösten som instrument, med bakgrund i sånggruppen The Real Group, och som numera undervisar i innovative choir direction vid Det Jyske Musikkonservatorium i Ålborg, Danmark.

17:30 Soppa på Tráhppie

Tráhppie
Kom och umgås över en värmande soppa innan kvällen fortsätter med ett intressant föredrag.

18:15 – 19:15 Samiska nåjdtrummor

Tráhppie
Samiska nåjdtrummor – en urgammal astrologisk mytologi. Föredrag med Øistein Hanssen om ett möjligt samband mellan den samiska nåjdtrumman och stjärnhimlen.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

Onsdag 2 november

12:00 – 16:00 SANKS är på Tráhppie med information

Tráhppie

13:00 – 16:00 Lars Thomasson-symposiet 2022

Bio Abelli
Skattelandsforskningen 100 år efter skattelandsutredningen. Várdduo – Centrum för samisk forskning arrangerar årligen Lars Thomasson-symposiet, 2022 i samarbete med Ubmejen biejvieh/Samiska veckan. I år kommer symposiet att innehålla utdelning av studentstipendier samt ett seminarium om skattelandsforskningen. Åsa Össbo ger ett nutida perspektiv på Holmbäcks utredning. Gudrun Norstedt presenterar sin forskning om hur skattelandsindelningen kan kopplas till resursutnyttjandet, och om hur markanvändningen kan ha sett ut inom Mårten Nilssons land vid nedre Juktån. Tor L. Tuorda berättar och visar bilder från Tjäruborgares land och andra skatteland omkring Kvikkjokk. Amma Larsson Pirkit (1842–1905) blir berättelsens ciceron i landskapet norr om byn.

 

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

18:00 – 21:00 Ungdomskväll med Sáminuorra

Tráhppie
Ungdomskväll med pizza och daabloe-spel tillsammans med Sáminuorra.

Torsdag 3 november

12:00 – 16:00 Öppen casting

Tráhppie
Fri Film Casting kommer till Samiska veckan i Umeå för att träffa samiska barn, kvinnor och män i åldrarna 9-65 för en ny långfilm. Filmen ska göras i norra Sverige och Elle Márjá Eira är regissör. Besök oss eller kontakta mig om du är intresserad! Kontakt: ingamarjau@gmail.com
När: Torsdag till fredag kl.12:00-16:00

12.45-13.15 Föredrag – Sielu biedganeapmi- Själens splittrande

Tráhppie
Sielu biedganeapmi- Själens splittrande. Elina Nygård, Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum berättar om tvångsförflyttningar av samer och visar bilder från utställningen som producerats inom EU-projektet Identity on the Line.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

 

10:30 – 11:30 UR filmseminarium

Bio Abelli
UR filmseminarium om samiska tv-program ”Sägner från Sápmi”. Filmvisning & samtal med produktionen bakom serien. UR-serien ”Sägner från Sápmi” är animerade samiska sagor, myter och sägner på nordsamiska. Filmvisning och samtal på scen om hur produktionen gick till tillsammans med Åsa Simma, Giron Sámi Teáhter och UR:s programproducenter. Moderator: Danjel Nam, journalist.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

13:30 – 14:30 Podden Samesystrar LIVE

Tráhppie
Podden Samesystrar LIVE. I dagens livesamtal gästas Samesystrar av Elin Nejne.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

14:30 – 15:50 Utställning och dansföreställning – Mojhtesh Gurredh

Norrlandsoperan
’Mojhtesh Gurredh’ är en interaktiv utställning och dansföreställning av Linnéa Sundling och Marit Shirin Carolasdotter. I ett generationsöverskridande möte bjuds publiken in till ett rum inspirerat av syjuntan och vad som händer mellan människor när vi väver tillsammans. En gemensam atmosfär som rymmer berättelser från norr och överförs genom dansande kroppar i rummet. Dagens program: 14:30 Öppning med fika, 15:00 Work in Progress föreställning, 15:30 – 15:50 Konstnärligt samtal. Utställningen visas 31/10 – 7/10

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

16:00 Panelsamtal – Duodji i utveckling

Bio Abelli
Duodji i utveckling. Hur utvecklas duodji? Behöver duodji utvecklas? Vem kan styra utvecklingen av duodji? Kom och lyssna när Nils-Johan Labba, Laila Susanna Kuhmunen, Julia Rensberg och Johanna Njaita samtalar om ”Duodji/vätnoe i utveckling”. Ett samtal lett av Helena Partapuoli. Sámi Duodji i samarbete med Duojáriid ja dáiddáriid searvi.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

18:00 – 19:30 Sanningskommissionen

Tráhppie
Sanningskommissionen för det samiska folket berättar om sitt uppdrag att kartlägga och granska den politik som har förts gentemot samerna och belysa dess konsekvenser, och om arbetet, som snart påbörjas, med att samla in vittnesmål och berättelser. Det finns även tid för frågestund i slutet av arrangemanget. Dessutom framför artisten Elin Teilus, med rötter i Udtja, sång och musik. Kommissionen bjuder på kaffe och smörgås. Varmt välkomna!

 

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

 

 

Fredag 4 november

10:00 – 10:30 Sagoklubben på Stadsbiblioteket – Sophia Rehnfjell

Väven vån 4 Sagorummet
Sagoklubben på Stadsbiblioteket i Umeå får besök av Sophia Rensfjell under samiska veckan. För barn från ca 3 år.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

 

 

 

11:00 – 11:45 Jojkworkshop med Elin Teilus

Tráhppie

Välkommen till jojkens magiska värld!
Tillsammans jojkar vi solen, björnen, haren, skatan och den lilla renkalven!
Kom och prova på att jojka olika djur, människor och natur på ett lekfullt vis och möt den samiska jojktraditionen

 ”Med jojken skapas en känslomässig förbindelse mellan människa, djur och natur. Vi jojkar inte om något, som man gör när man sjunger. Vi säger att vi jojkar något. Då blir vi en del av det vi jojkar.” 

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

 

11:30 – 12:30 Föredrag om samiska brädspel

Curiosum, black box
Föredrag om samiska brädspel. Mikkel Berg-Nordlie berättar om samiska brädspel, som är en form av strategispel precis som schack. Idag lägger han extra fokus på sydsamsik daabloe med spelregler från Frostviken.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

12:00 – 14:00 Prova på sydsamiska daabloe

Curiosum, black box
Prova på sydsamiska daabloe. ett samisk strategibrädspel med regelverk från Frostviken. Guider finns på plats som hjälper dig att komma igång.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

12:00 – 14:00 Daabloe-cup

Curiosum, black box
Daabloe-cup. Var med och tävla om äran att vinna årets Ubmejen Biejvieh Daabloe Cup 2022. Reglerna är Frostvikens (Sydsamisk daabloe) och som domare har vi Mikkel Berg-Nordlie. Anmäl dig i länken.

Anmälningslänk: https://curiosum.proofx.se/KafGMETRKvaOmCpWjDMPVF/

12:00 – 16:00 Öppen casting

Tráhppie
Öppen casting. Fri Film Casting kommer till Samiska veckan i Umeå för att träffa samiska barn, kvinnor och män i åldrarna 9-65 för en ny långfilm. Filmen ska göras i norra Sverige och Elle Márjá Eira är regissör. Besök oss eller kontakta mig om du är intresserad! Kontakt: ingamarjau@gmail.com

13:00 – 15:00 Öppen formverkstad Rahpps duöjjiebådda

Väven, vån 4 Skapa formverkstad
Samiska veckan uppmärksammas på Stadsbiblioteket och Sophia Rehnfjell leder oss i minislöjd. För barn från ca 3 år.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

 

20:00 – 23:00 Samiska beats och drinkar på Clarion hotel Umeå

Clarion Hotel Umeå
Ubmejen biejvieh mötesplats och barhäng på Clarion Hotel Umeå. DJ Ailo är på plats och sprider härliga vibes med sköna beats. I baren finns goda drinkar att köpa och vi hoppas på att få träffa många av er till en stämningsfull afton. Vi ses kl 20.00!

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

19:00 – 20:00 Nuoraid laevdi – scenframträdanden av samiska talanger

Väven, black box
Nuoraid laevdi – öppen scen för unga samer. Häng med på att lyssna och se upcoming stars i Sápmi! Här kan det bli spoken word, stand up, dans, jojk, musik, annat och allt där.

Är du intresserad att visa din talang? Missa inte 3 minutes of fame på scenen! Anmäl dig genom att höra av dig till oss på samiskaveckan@asmevent.se eller hör av dig på Instagram. Vi ses!

BILJETTLÄNK: https://www.tickster.com/sv/events/grvk4h0vd90gnwm/2022-11-04/nuoraid-lavdi

Välkomna!

 

Lördag 5 november

08:00 – 18:00 Samiska Mästerskapen i Innebandy

Musköten
Under andra helgen av Ubmejen Biejvieh kommer de Samiska Mästerskapen i Innebandy för 2022 att äga rum på idrottsplatsen Musköten i Umedalen. Där kommer spännande innebandymatcher spelas för att avgöra svenska Sápmis bästa dam-, herr och ungdomslag. Vi kommer även att dela ut pris till bästa spelare i respektive klass. Det kommer även att finnas möjlighet att köpa fika på plats.

Kom och heja fram ditt favoritlag och umgås med likasinnade innebandy-fantaster. Mer information hittar ni på Facebook.

12:00 – 16:00 Öppen casting

Tráhppie
Öppen casting. Fri Film Casting kommer till Samiska veckan i Umeå för att träffa samiska barn, kvinnor och män i åldrarna 9-65 för en ny långfilm. Filmen ska göras i norra Sverige och Elle Márjá Eira är regissör. Besök oss eller kontakta mig om du är intresserad! Kontakt: ingamarjau@gmail.com

12:00 – 13:00 Giehttogiella – berättarstund för barn

Tráhppie
Giehttogiella – berättarstund för barn. Kom och lyssna när Alva, Matilda och Takakheto från projektet Giehttogiella berättar myter och sagor från Sápmi. Lördag 5 november kl12.00 på Tráhppie. Berättarstunden är ca 1 timme och gratis. Alva och Matilda är från sydsamiskt område och Takakheto från nordsamiskt område. Förr fördes de samiska berättelserna vidare kring elden eller i skogen, men vad händer när vi inte längre har tid att samlas kring eldstaden och skogen inte längre står kvar? Hur får vi orden att leva vidare? Tanken med det tre-åriga projektet Giehttogiella är att främja och bevara jojk och samiska berättartraditioner bland barn och unga i dagens vardag. Arrangeras av Ubmejen biejvieh och Tjállegoahte.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

12:30 – 13:45 Tystnaden i Sápmi.

Folkets Bio
Tystnaden i Sápmi. Extrainsatt visning i samarbete med Samiska veckan. Visningen följs av ett samtal på Kvinnohistoriskt Museum mellan Ida Labba Persson och regissören Liselott Wajstedt. Tystnaden har varit en överlevnadsstrategi för Marion och Ida. Men nu har de fått nog. Med sina egna personliga berättelser om att överleva sexuella övergrepp, har de slutligen hittat modet att säga ifrån, oavsett vad det kostar. Tystnaden i Sápmi följer Marion och Ida när de båda försöker hitta svar på svåra frågor kring sina traumatiska upplevelser. En film om tabun och händelser som har drabbat många samiska unga kvinnor – i generationer.

BILJETTLÄNK:  https://folketsbioumea.se/tystnaden-i-sapmi

13:50 – 14:50 Samtal med Liselotte Wajstedt och Ida Labba Persson

Kvinnohistoriskt museum
Samtal med Liselotte Wajstedt, regissör till filmen Tystnaden i Sápmi och Ida Labba Persson medverkande i filmen. Ett samarbete med Kvinnohistoriskt museum.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

15:00 – 16:00 Vindvaka/Suddi

Folkets Hus
Vindvaka/Suddi. I koreografen Virpi Pahkinens nya verk står det föränderliga vattnet i centrum för rörelserna. Pahkinen har med skapat verket för fyra dansare på ett samiskt tema, i samverkan med samiska konstnärer. Verket är en samproduktion mellan Giron Sámi Teáhter, Scenkonst Sörmland och Virpi Pahkinen Dance Company. Ett arrangemang i samarbete med Umeå Teaterförening.

BILJETTLÄNK: https://www.biljettcentrum.com/evenemang/vindvaka/ 

 

18:00 – 19:00 Jojkonsert med Jörgen Stenberg och band

Folkets Hus
Jojkonsert med Jörgen Stenberg och band som gästas av berättaren och spelmannen Thomas Andersson. Jörgen är umesamisk jojkare från Malå med en särdeles förmåga att förmedla känslor, från porlande glädje till avgrundsdjup sorg bortom ordens räckvidd, rent och genuint. Han medverkar som jojkare i filmen Sameblod (2017).I våras tog han för andra gången hem första pris i den traditionella jojk-klassen vid Sámi Grand Prix. Där framförde han en stark jojk om konsekvenserna av att renbetesmarkerna exploateras på grund av den gröna omställningen. Denna kväll tår han på scenen med musikerna Nils Johansson bas, Jonas Strandgård gitarr, Daniel Wikslund, fiol och Hampus Larsson, slagverk. Under kvällen tittar berättaren och spelmannen Thomas Andersson in. Tillsammans med Gunnar Lingegård på gitarr blåser han liv i lokala historier från bygden. Det blir sång, berättande och trall. Att Thomas började tralla mera seriöst beror egentligen på en halkolycka där stråkaxeln gick sönder och behöver rehabilitering, så fiolspelet får anstå ett tag. Sjungandet och trallandet är således en tröst i eländet. Men det gifter sig onekligen bra med Gunnars gitarrspel, ett samspel som har pågått kort tid och bär på tecken av upptäckarglädje. Gunnar är nyss återbördad till sin hemstad Umeå efter en lång tid i Stockholm.

BILJETTLÄNK: https://secure.tickster.com/sv/jh3brxfbhwu7r2n/products

20:30 – 01:00 Ubmejen biejvieh Samedans Jojkbattle / Konsert med Hilda och Tuomas / Samedans med DJ ailo 

 Folkets Hus

20:30 JOJKBATTLE
Fjolårets succé är tillbaka. Vem vinner i år?! Jojkbattle är en unik impovisationsutmaning för jojkare och professionella. Musiker skapar ”on the spot” och en vinnare kammar hem hela prispotten. Det är 12 000 kr (före skatt) som står på spel. Det här är en upplevelse som ni inte får missa! Jojkbattle är en uppkryddad version av tidigare jojkslam. Den har mer karaktär av tävling dit jojkare bjuds in för att jojka ackompanjerade av musiker som jamband. Det är liveimprovisation för både jojkare och musiker. Och magi uppstår längs vägen.

22:00 KONSERT MED HILDA LÄNSMAN OCH TUOMAS NORVIO
Lyssna och dansa till Hilda Länsman and Tuomas Norvio. Hildá Länsman & Tuomas Norvio. Hildás eteriska, surrande, morrande och genomskinliga sångljud möter Tuomas täta elektroniska ljudskapelser och samplingar i ett ljudlandskap som baseras på improvisation och mellanrum mellan ekon och rytmer. Dessa två mästare i olika musikstilar har skapat musik tillsammans sedan 2017. Hildá Länsman är känd som en förkämpe för jojktraditionen, som en stark tolkare, kompositör, textförfattare och prisbelönt musiker. Tuomas Norvio arbetar som ljuddesigner, kompositör, musiker och producent – både på scen och i studion. Som proffs inom elektronisk musik utforskar han för närvarande delade områdena mellan flera konstformer.

23:00 SAMEDANS MED DJ AILO
DJ Ailo med gäster. DJ Ailo har fått stor uppmärksamhet i Sápmi under åren han har jobbat med musik. 22 år gammal har han redan stått på stora scener i Sápmi – allt ifrån nattklubbar, evenemang och festivaler. Han gillar att mixa det urgamla samiska soundet med moderna elektroniska beats, som resulterar i en unik upplevelse skapat för dansgolvet. Han gör en comeback på Ubmejen bieijven och tar med sig gäster och lovar härliga vibbar och hög jojk-faktor! Samedans 2022.

BILJETTLÄNK: https://secure.tickster.com/sv/vxe33ra1cgwxz1j/products

 

 

 

 

 

Söndag 6 november

08:00 – 18:00 Samiska Mästerskapen i Innebandy

Musköten
Under andra helgen av Ubmejen Biejvieh kommer de Samiska Mästerskapen i Innebandy för 2022 att äga rum på idrottsplatsen Musköten i Umedalen. Där kommer spännande innebandymatcher spelas för att avgöra svenska Sápmis bästa dam-, herr och ungdomslag. Vi kommer även att dela ut pris till bästa spelare i respektive klass. Det kommer även att finnas möjlighet att köpa fika på plats.

Kom och heja fram ditt favoritlag och umgås med likasinnade innebandy-fantaster. Mer information hittar ni på Facebook.

11:00 – 12:00 Frukost och föredrag med Moa Sandström

Tráhppie
Ät en mysig frukost med gröt, gáhkko, ägg, frukt och kaffe. Serveras i samband med föredraget med Moa Sandström. Ingen förbokning.

”Att göra det samiska med konsten” Föreläsning med Moa Sandström. Det blir en bildspäckad berättelse om konsten i både koloniseringens och dekoloniseringens tjänst, och om hur ingen av dessa processer är vare sig spikraka eller i hamn. Moa Sandström är fil.dr. i Sámi Dutkan/Samiska studier och har forskat om samtida konstaktivism i Sápmi. I det här föredraget tar hon oss med på en närmare 400-årig resa och berättar om hur konsten format bilden av Sápmi genom tiderna, om hur föreställningar hänger samman med makt och politik. Ett arrangemang i samarbete med Konstfrämjandet Västerbotten.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

Ubmejen Biejvieh

Samisk mötesplats

Festivalen har arrangerats sedan år 2000 och har från sin början haft ett brett program. Ubmejen biejvieh har blivit och ska vara en samisk mötesplats, sådana mötesplatser är mycket centrala och viktiga i det samiska samhället. Vi vill presentera ett brett utbud av samisk kultur för en samisk såväl som en allmän publik. Vi vill aktualisera samiska frågor och samisk kulturliv för samhället. Vårt mål är att behålla och utveckla festivalen med ett brett program som engagerar publik i hela Sápmi. En stor ändring från tidigare år, är att festivalen nu arrangeras under vecka 44, inte vecka 10. I år är festivalen mellan 2-7 november.

Kontakt

Maila oss

Varmt  välkommen att kontakta oss angående vad som helst som rör oss eller vår verksamhet