Čuovga – litterär soaré på Film 5 mars kl 18

, , ,

Tid:  Tisdag 5 mars kl 18.00
Plats:
Tráhppie

LITTFEST visar sin filmade litterära soaré från 2023 om ljuset och hoppet, i ett möte mellan text och  specialkomponerad musik. Soáren skapades av konstnärer från Sápmi, under temat Čuovga (Ljuset) med syfte att belysa aktivistisk kamp i norr.

Den komponerade musiken av Jakop Jansønn tar sin utgångpunkt i sex stycken nyskrivna texter. Genom att ta fasta på klanger, melodi, uttryck och betydelse förstärker han, och för ett samtal med, författarnas ord. Slutresultatet framförs tillsammans med en stråkkvartett, i samarbete med Musikk i Nordland.

Texterna skrivs och framförs av författarna själva, nämligen Ánne Márjá Guttorm Graven, Niillas Holmberg, niilas helander, Rose-Marie Huuva, Ánná Káisá Partapuoli samt Jörgen Stenberg.

Lena Stenberg, 2023 år Konstnär för Littfest, skapade scenbilden. Konstnärlig ledare för soarén var Patricia Fjellgren som menar att
– Ljuset är närvarande i Sápmi på så många sätt, i naturen, årstiderna och i människorna. Det samiska folket har blivit tvingade in i skuggan men även där finns ljuset och hoppet.

Läs mer om Čouvga och de medverkande på LITTFEST hemsida 2023.

Arrangör: LITTFEST i samarbete med Såhkie Umeå sameförening

Färdigheter

Upplagt på

januari 25, 2024