Invigning av Ubmejen biejvieh/Samiska veckan 2024 3 mars kl 12.00

, ,

Tid: Söndag 3 mars kl 12
Plats: Tráhppie

Sϊhttáh!/Äntligen! Välkommen till invigning av Ubmejen biejvieh 2024! Såhkies ordförande Lena Maria Nilsson inviger veckan tillsammans med ordförande i Umeå kommuns kulturnämnd Helena Smith.
Sameföreningen återupptar traditionen att dela ut hederspris och ungdomspris.
Därefter vernissage med konst och duodji från de senaste 10 åren.

Lena har ordet:
Njukttjamánnuo – det är mars, svanens månad. Sol och ljus har kommit tillbaka och lyser över spåren efter en av de snörikaste vintrarna i mannaminne. Snart smälter det undan och sångsvanen vänder tillbaka till oss i Sápmi. 

I år är det tio år sedan Ubmeje/Umeå var hela Europas kulturhuvudstad – år 2014, minns ni? För oss samer i Ubmeje innebar det ett år av ökad synlighet. Även om Sveriges riksdag erkänt oss som urfolk i Sverige redan år 1977, även om Europeisk unionen erkänt oss som Europas enda urfolk, var det många som inte riktigt såg oss som en del i berättelsen om Ubmeje. Hur har det blivit nu då, tio år senare? Det är en av de saker vi kommer att utforska under årets upplaga av Ubmejen Biejvieh.

Under veckan som kommer har du möjlighet att ta del av ett brett utbud av föreläsningar, jojk, musik, scenkonst, pubkväll, kulturdebatt och som kronan på verket en samisk mässa. Jag hoppas att ni alla ska hitta något som passar er i vårt program – och har du svårt att välja – välkommen till alltihopa! 

Buerestbåhtieme gàjkka duvnna!

Lena Maria Nilsson

Ordförande för Såhkie, Umeå sameföreningFärdigheter

Upplagt på

januari 28, 2024