Je’vida – skoltsamisk film 3 mars kl 15

, , ,

Tid: Söndag 3 mars kl 15-16.40
Plats: Folkets bio Umeå
Vem: Från 11 år

Biljetter: Folkets bio

Je’vida är en finsk skoltsamisk dramafilm från 2023 skriven och regisserad av Katja Gauriloff. Filmen beskriver livet för en skoltsamisk kvinna vid namn Jeʹvida under den period då hennes folk tvångsassimilerades i det finska samhället, samtidigt som hon följde Jeʹvidas liv under tre olika perioder.

Efter att systern dött återvänder den åldrade Iida till den hembygd hon trott sig ha lämnat för evigt. Med sig har Iida systerdottern Sanna. Färden till Finlands nordliga delar blir också en resa bakåt i tiden. När Iida efter mycket tystnad motvilligt börjar minnas kommer en otäck historia om påtvingad assimilation och övergrepp fram i ljuset. Men vi får också uppleva styrka i motgångar och överlevnadsstrategier. Vi får lära känna den kultur och det namn som Iida tvingats överge som liten flicka. Flickans namn var Je’vida.

En stark och kärvt känslosam historia från Katja Gauriloff (Kaisa’s Enchanted Forest) som även skrev manus tillsammans med Niilas Holmberg. Je’vida är den första långfilmen till stora delar berättad på skoltsamiska (nuõrttsääʹmǩiõll), ett östsamiskt språk som idag talas av ungefär 300 människor. Gauriloffs film är en grym men också hoppingivande historia. Tuomo Hutri står för det fängslande svartvita fotot i klassiskt 4:3-format som gör Je’vida till en av vinterns vackraste filmupplevelser.

Filmen Je’vida är den första långfilmen på skoltsamiska. Den har vunnit Tromsöpalmen – långfilmspriset vid Tromsö internationella filmfestival.

Arrangör: Folkets bio i samarbete med Såhkie Umeå sameförening

Färdigheter

Upplagt på

februari 12, 2024