Lars Thomasson symposium 6 mars kl 10-12

Tid: Onsdag 6 mars kl 10 – 12
Plats: Bio Abelli, Västerbottens museum

Várdduo – Centrum för samisk forskning arrangerar regelbundet ett Lars Thomasson symposium med ambitionen att i Thomssons anda uppmärksamma och stärka urfolksforskningen vid Umeå universitet.

Várdduos föreståndare Christina Storm Mienna  hälsar välkomna. 


Till minne av Lars Thomasson med Cecilia Thomasson Blomquist och Charlotta Thomasson samt Krister Stoor

Cecilia Thomasson Blomquist och Charlotta Thomasson, döttrar till Lars Thomasson, berättar om sin fars omfattande arbete med samisk historia och samtid, men även vilken roll han har spelat för familjen. 

Krister Stoor, universitetslektor vid Várdduo & Samiska studier, berättar om Lars Thomasson akademiska arbete och en del egna minnesbilder om denne.

Presentation av den nyutgivna boken ”Gabna sameby i förändringens tid 1890–1940” 

Gudrun Norstedt berättar om den nyutgivna boken Gabna sameby i förändringens tid 1890 – 1940 som bygger på manus av Lars Petter Niia (1946–2021). Boken skildrar en omvälvande tid för Gabna sameby och hur deras tillvaron påverkades av samhällsutvecklingen i Kirunaområdet.

Presentation av film- och tv-kollektionen ”Sápmi på film och TV”
Den nya kollektionen ”Sápmi på film och TV” bidrar genom tillgängliggörandet av insamlade rörliga bilder till ny kunskap och synliggör nya fakta som kan komplettera likväl som ifrågasätta tidigare historieskrivning. Mats Rohdin från Kungliga biblioteket kommer att presentera kollektionen Sápmi på film och TV tillsammans med medverkande författare i bokantologin om projektet.

Arrangör: Várdduo – Centrum för samisk forskning i samarbete med Västerbottens museum och Såhkie Umeå sameförening