Nomad Musikteater 8 mars kl 19

Tid: Fredag 8 mars kl 19-20.30
Plats: Väven

Nomad är en musikalisk berättelse om olika sätt att bo och leva. Ett poetiskt scenkonstverk som nyfiket och generöst interagerar med sin publik genom existentiella frågeställningar.

Föreställningen är baserad på intervjuer som dramatikern Lucia Cajchanova har gjort med artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez. Det blir ett fängslande möte mellan Sofias samiska och Salamancas romska rötter. Deras personliga erfarenheter och de fördomar de båda möter i vardagen flätas samman med reflektioner över hur vi människor bor och lever.

Följ med Sofia och Salamanca på en unik och musikalisk resa med samiskt och romskt perspektiv där det bofasta aldrig varit en norm. Kom med till Hisingen och till Sapmi, till Norge, Italien, Spanien, Frankrike, ja hela vägen till Palestinas kust på Jesu tid. Res genom städer och byar, till campingplatser och fjäll och nu till en spelplats nära dig. På scenen har de sällskap av musikern Robert Svärd, välrenommerad flamencogitarrist med världsrykte.

Utifrån sett har nomadlivet både skimrat av lockande frihet och skuggats av historiska grymheter som uteslutning och fördrivning. Här delas de olika erfarenheterna av två uppmärksammade artister från två nationella minoriteter präglade av nomadlivets villkor. Ett starkt musikaliskt arv, oförglömliga mormödrar, trogna hundar och vägar som fortsätter framåt har de också gemensamt. Deras berättelser sammanflätas och skapar i samspel med musik, sång och dans en pulshöjande och berörande föreställning. 

Foto Stefan Ekström
Arr: Umeå teaterförening. Biljetter: Biljettcentrum

Efter föreställningen hänger vi i nya baren ”Kajen”, Väven, plan 1 (f.d Fika)