Umesamiska

Lär dig Umesamiska
En gång i tiden var umesamiskan Västerbottens majoritetsspråk. Språket sträckte sig från Östersjöns kust till Norska Havet och talades inte bara av samer utan även av handelsmän, missionärer och myndighetspersoner i området. I och med den allt starkare kolonisationen av samiska områden, som på många sätt hade sin vagga i Västerbottensfjällen på 1700-talet, stöttes umesamiskan ut allt mer. Staten och kyrkan införde förbud mot samiska i kyrkan, skolor och andra offentliga institutioner. Att tala samiska stämplades som något fult och primitivt jämfört med majoritetssamhällets “civiliserade sätt”. Detta gick hand i hand med missionsrörelsen som drev det samiska folket till att överge sin egen religion till förmån för kristendomen och därmed började döpa sina barn till kristna namn. Många samer påverkades så kraftigt av förtrycket att de slutade tala samiska inför sina barn i hemmet för att de inte skulle “svärtas ner” av sitt samiska arv.

Idag talas umesamiska av uppskattningsvis under 100 personer. Det är därmed ett av Sveriges absolut minsta språk och är ytterst utrotningshotat. Länge har det pågått en politisk strid om umesamiskans status som minoritetsspråk, en tvist som idag ser ut att lösas till umesamiskans fördel. Idag finns det stora förhoppningar om ett umesamiskt återuppväckande.

Vi på Såhkie Umeå Sameförening har ett kontinuerligt arbete för att stärka umesamiskan. I samarbete med Umeå som samisk förvaltningskommun har vi med hjälp av medlemmar från den umesamiska föreningen Álgguogåhtie producerat ett första allmänt tillgängligt läromaterial för umesamiskan. För att göra det tillgängligt för så många som möjligt har det producerats i digital form på läroplattformen Memrise, en pedagogiskt inriktad internet-portal för inlärning av språk och annat.

För att komma åt övningarna måste du registrera ett konto på Memrise.com, vilket är helt gratis och endast behöver att du har en fungerande email-adress.

Kontakta oss

Vill du kontakta oss på Såhkie? Använd formuläret eller kontaktuppgifterna nedan.  Är du intresserad av ett samarbete? Kontakta då Herman Njajta på herman@sahkie.se eller 073-939 20 66

15 + 11 =

Adress 
Helena Elisabets väg 4, 903 42 Umeå  14

Plusgiro
806571-6

Org.nr
Org nr: 894003-7784

Kontaktperson styrelse
Herman Njajta